Vorig jaar zijn er 4,7 procent minder hiv-diagnoses gesteld in België. Bij MSM (mannen die seks hebben met mannen) steeg het aantal nieuwe gevallen met 5 procent nadat dit aantal in 2014 voor het eerst in 15 jaar was afgenomen.
Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) in een nieuw rapport. Vorig jaar werden er gemiddeld 2,7 nieuwe diagnoses per dag vastgesteld. Dat is een daling van 4,7 procent tegenover het jaar voordien, toen er zich ook al een daling voordeed. "Toch blijft het aantal nieuwe hiv-diagnoses hoog in België", stelt het WIV. Een daling komt ook niet altijd overeen met het effectieve aantal besmettingen, nuanceert het.
Die daling betreft alleen heteroseksuele mannen en vrouwen die vooral afkomstig zijn van Sub-Saharaans Afrika. Bij MSM, de tweede bevolkingsgroep die het meest getroffen wordt door de epidemie, wordt op nationaal niveau opnieuw een stijging waargenomen, van 5 procent tegenover 2014. "Terwijl de afgelopen 15 jaar een opwaartse trend werd gezien was er vorig jaar een daling (-19 procent, nvdr)", aldus het WIV. Maar die heeft zich in 2015 dus niet voortgezet. Daardoor zijn MSM opnieuw de belangrijkste risicogroep van de hiv-epidemie.
Het zijn de regio's Brussel (+13%) en Wallonië (+10%) die instaan zijn voor deze stijging. In Vlaanderen daalt het aantal nieuwe hiv-diagnoses bij MSM (-3%). Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, reageert voorzichtig positief op de cijfers. "Het combineren van verschillende preventietechnieken (combinatiepreventie) lijkt te werken. Wel blijkt de noodzaak van een specifiek hiv-plan voor Brussel."
Hiv-patiënten In 2015 werden 15.266 hiv-patiënten medisch opgevolgd in België, een aantal dat gelijkmatig toeneemt met gemiddeld 755 nieuwe patiënten per jaar. Van de patiënten die in 2015 medisch werden opgevolgd in een aids-referentiecentrum, kreeg 94% een antiretrovirale behandeling met een hoge virologische succesgraad. 96% had een gecontroleerde virale lading.
Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) in een nieuw rapport. Vorig jaar werden er gemiddeld 2,7 nieuwe diagnoses per dag vastgesteld. Dat is een daling van 4,7 procent tegenover het jaar voordien, toen er zich ook al een daling voordeed. "Toch blijft het aantal nieuwe hiv-diagnoses hoog in België", stelt het WIV. Een daling komt ook niet altijd overeen met het effectieve aantal besmettingen, nuanceert het. Die daling betreft alleen heteroseksuele mannen en vrouwen die vooral afkomstig zijn van Sub-Saharaans Afrika. Bij MSM, de tweede bevolkingsgroep die het meest getroffen wordt door de epidemie, wordt op nationaal niveau opnieuw een stijging waargenomen, van 5 procent tegenover 2014. "Terwijl de afgelopen 15 jaar een opwaartse trend werd gezien was er vorig jaar een daling (-19 procent, nvdr)", aldus het WIV. Maar die heeft zich in 2015 dus niet voortgezet. Daardoor zijn MSM opnieuw de belangrijkste risicogroep van de hiv-epidemie.Het zijn de regio's Brussel (+13%) en Wallonië (+10%) die instaan zijn voor deze stijging. In Vlaanderen daalt het aantal nieuwe hiv-diagnoses bij MSM (-3%). Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, reageert voorzichtig positief op de cijfers. "Het combineren van verschillende preventietechnieken (combinatiepreventie) lijkt te werken. Wel blijkt de noodzaak van een specifiek hiv-plan voor Brussel."Hiv-patiënten In 2015 werden 15.266 hiv-patiënten medisch opgevolgd in België, een aantal dat gelijkmatig toeneemt met gemiddeld 755 nieuwe patiënten per jaar. Van de patiënten die in 2015 medisch werden opgevolgd in een aids-referentiecentrum, kreeg 94% een antiretrovirale behandeling met een hoge virologische succesgraad. 96% had een gecontroleerde virale lading.