Op 14 mei blikt Flagey terug op Mei 68 met de eenmalige vertoning van twee documentaires over de Verenigde Staten in de jaren 1960. Daarnaast kan u nog tot 29 mei in Flagey terecht voor een pak films gelinkt aan mei 68.
Hoe staat de wereld ervoor, 50 jaar na Mei 68? Wat blijft er over van de strijdpunten van toen in het huidige klimaat van populisme, protectionisme en fake news? Op die vragen tracht Flagey een antwoord te bieden door zich onder te dompelen in de Amerikaanse samenleving van de jaren 1960, nauw verbonden met de tijdsgeest van mei 68.
VS in de jaren 1960
Flagey koos voor de vertoning van twee documentaires. In Sing Sing laten filmmakers Pierre Manuel en Paul Laurent u voelen hoe het is je dagen als gevangene door te brengen. Vier dagen lang leefden ze met bajesklanten, bewakers, psychiaters en de kapelaan. Via hun lange getuigenis van 1 uur leggen ze de gedragscodes en regels van de beruchte gevangenis aan de oevers van de Hudson bloot. Een halve eeuw later blijft de film meer dan overeind.
Regisseur Pierre Manuel was ook verantwoordelijk voor Harlem ou un été long et chaud. We keren terug naar de zomer van 1964. President Lyndon Johnson maakt dankzij de Civil Rights Act van 'het verbod op rassendiscriminatie' een feit. Het beroemde getto Harlem blijft helaas niet gespaard van enorme werkloosheid, drugs, armoede en racisme.
Wanneer op 16 juli James Powell, een zwarte jongen, vermoord wordt door de blanke politieagent Thomas Gilligan nemen de spanningen hallucinant toe met gewelddadige rellen als gevolg. De Afro-Amerikaanse gemeenschap raakt hopeloos verdeeld en zal met de verkiezingen in aantocht moeten kiezen tussen de gematigde volgelingen van Martin Luther King en extremisten van Malcolm X.
In Studio 5 van Flagey loopt nog tot 29 mei onder de titel 'De protesten van de jaren '60' de filmcyclus van Cinematek, , met films als Histoires d'a en L'An 01. Onze favorieten: Zabriskie Point, Milou en mai en Tout va bien van Jean Luc Goddard.
Sing Sing en Harlem ou un été long et chaud op 14 mei om 20u in Flagey, Brussel. Cinematek@Flagey: 'De protesten van de jaren '60' nog tot 29 mei.
Alle info op www.flagey.be.
Hoe staat de wereld ervoor, 50 jaar na Mei 68? Wat blijft er over van de strijdpunten van toen in het huidige klimaat van populisme, protectionisme en fake news? Op die vragen tracht Flagey een antwoord te bieden door zich onder te dompelen in de Amerikaanse samenleving van de jaren 1960, nauw verbonden met de tijdsgeest van mei 68.VS in de jaren 1960Flagey koos voor de vertoning van twee documentaires. In Sing Sing laten filmmakers Pierre Manuel en Paul Laurent u voelen hoe het is je dagen als gevangene door te brengen. Vier dagen lang leefden ze met bajesklanten, bewakers, psychiaters en de kapelaan. Via hun lange getuigenis van 1 uur leggen ze de gedragscodes en regels van de beruchte gevangenis aan de oevers van de Hudson bloot. Een halve eeuw later blijft de film meer dan overeind.Regisseur Pierre Manuel was ook verantwoordelijk voor Harlem ou un été long et chaud. We keren terug naar de zomer van 1964. President Lyndon Johnson maakt dankzij de Civil Rights Act van 'het verbod op rassendiscriminatie' een feit. Het beroemde getto Harlem blijft helaas niet gespaard van enorme werkloosheid, drugs, armoede en racisme. Wanneer op 16 juli James Powell, een zwarte jongen, vermoord wordt door de blanke politieagent Thomas Gilligan nemen de spanningen hallucinant toe met gewelddadige rellen als gevolg. De Afro-Amerikaanse gemeenschap raakt hopeloos verdeeld en zal met de verkiezingen in aantocht moeten kiezen tussen de gematigde volgelingen van Martin Luther King en extremisten van Malcolm X.In Studio 5 van Flagey loopt nog tot 29 mei onder de titel 'De protesten van de jaren '60' de filmcyclus van Cinematek, , met films als Histoires d'a en L'An 01. Onze favorieten: Zabriskie Point, Milou en mai en Tout va bien van Jean Luc Goddard. Sing Sing en Harlem ou un été long et chaud op 14 mei om 20u in Flagey, Brussel. Cinematek@Flagey: 'De protesten van de jaren '60' nog tot 29 mei. Alle info op www.flagey.be.