Een kwart van de intensieve zorgbedden moet elk ziekenhuis voorbehouden voor covidpatiënten. Zo wil de overheid het. UZ Gent is het oneens en reserveert niet langer blindelings bedden. Covidpatiënten krijgen optimale zorg maar geen voorkeursbehandeling meer. AZ Maria Middelares, eveneens in Gent, en de ziekenhuizen van de Antwerpse GZA-groep volgden.
Minister Vandenbroucke reageerde prompt in ware Jakobijns-centralistische traditie: dit ondermijnt de solidariteit. Tegenover UZ Gent is het een vreemd argument. Het ziekenhuis nam naar eigen zeggen in vorige golven al 300 patiënten over van anderen. Op het vlak van solidariteit heeft het dus geen lesjes te leren van de Vooruit-excellentie.
Op het vlak van solidariteit heeft UZ Gent geen lesjes te leren van de Vooruit-excellentie
Duidelijk is tevens dat deze vierde golf - onder meer dankzij een massaal gevaccineerde populatie - minder hoog zal pieken dan de vorige. Het is koren op de molen van de drie 'opstandige' ziekenhuizen. Ze zien niet langer (goede) redenen waarom het federale niveau de IZ-bezetting moet bepalen. Terecht vindt het trio dat de overheid dit beter aan de wijsheid en de autonomie van elk ziekenhuis overlaat.
Bekijk het dag na dag. In regio's waar de pandemie hard toeslaat, zullen covidpatiënten een kwart of meer van de IZ-bedden bezetten. Evengoed is het zinloos kostbare bedden te reserveren - en dus leeg te laten staan - in gebieden waar het virus meer mildheid betoont. In fine geven de drie ziekenhuizen eigenlijk aan tot de orde van de dag te willen overgaan. Niet meer, niet minder.
Tot slot en voor de leerlingen achterin de klas die wat minder goed hebben opgelet: niet-gevaccineerde covidpatiënten krijgen even uitmuntende zorg als hun gevaccineerde lotgenoten. En even goede zorg als de zwaar gewonde, dronken chauffeur die zaterdagnacht na een ongeval via de spoed het ziekenhuis binnenrolt.