De levensverwachting met gezondheidsproblemen ('beperkingen') is nauwelijks langer bij niet-rokers dan bij dagelijkse rokers: slechts + 0,3 jaar bij mannen en + 1,6 jaar bij vrouwen. "Deze nieuwe studie wijst er dus duidelijk op dat niet roken de levensverwachting enorm doet stijgen. Nog belangrijker is het feit dat zij aantoont dat de gewonnen jaren hoofdzakelijk jaren in goede gezondheid zijn (zonder 'beperkingen')."
Wat met deze studieresultaten aanvangen in de consultatieruimte?
Het is eigenlijk simpel! "Ask, advice and refer" :
- Vraag de patient: "rook je?" En noteer het antwoord in het medisch dossier.
- Geef de raad om te stoppen met roken, maar vermijd het woord "moeten". Dus liever "Stoppen met roken, is één van de beste dingen die je kan doen voor je gezondheid" of "Je klachten kunnen verlichten wanneer je stopt met roken. Ik begrijp dat dat moeilijk is, maar ik raad je aan om het te proberen".
- Als u interesse merkt bij de patiënt, kan u de cijfers van het WIV toelichten. In mensentaal zou dat bijvoorbeeld het volgende kunnen zijn: "Rokers hebben kans minder lang te leven dan niet-rokers. Maar weet je ook dat rokers vaak vele jaren moeten leven met allerlei beperkingen? Op een moment dat niet-rokers van hun pensioen en kleinkinderen gaan genieten, riskeren rokers kwalen die de kwaliteit van het leven serieus omlaag halen".
- Bij blijvende interesse, kan u vragen "Willen we kort de mogelijkheden overlopen?" en uitleg geven over mogelijke hulp. "Zelf kan ik je hierbij helpen door ...". Of "Ik kan je medicatie voorschrijven en je voor meer hulp doorverwijzen naar een tabakoloog."
- Bij weerstand vanwege de patiënt, heeft het geen zin te forceren. Meestal is dat contraproductief. Eindig dan liever met "Mijn deur blijft altijd open om dit samen te bekijken, de dag dat je er klaar voor bent."
En tenslotte nog een laatste belangrijke tip. Onthou dat het nummer en de site van Tabakstop op elk sigarettenpakje staan, en sinds dit jaar ook op de roltabak. Zelfs zonder posters of brochures in uw wachtzaal of zonder visitekaartjes van Tabakstop in uw kabinet, kan u simpelweg aan een rokende patiënt zeggen: "Bel eens naar dat nummer op je sigarettenpakje."
Meer weten over hoe het gesprek aangaan? www.vrgt-elo.be of www.motiverentotrookstop.be
Dat daar competente tabakologen aan de lijn zitten, hoeven we u vast niet meer te vertellen. Vertelt u het maar aan de patiënt. Volgens de rookenquête van Stichting tegen Kanker is slechts 38% van de rokers ooit spontaan aangesproken door zijn huisarts om te stoppen met roken. Dit percentage moet echt omhoog!
Nieuwe resultaten rookenquête
Stichting tegen kanker hield onlangs een enquête bij een representatieve steekproef van de bevolking. Het slechte nieuws: in ons land roken nog steeds één op vijf mensen. De helft tot tweederde daarvan zal sterven door tabaksgebruik.
Het goede nieuws: meer dan negen op de tien ondervraagden vindt dat het roken in auto's met minderjarigen moet verboden worden. Zelfs onder de rokers is deze maatregel populair (88%). De meeste rokers willen hun kinderen beschermen tegen passief roken. En 74% van de rokers zou het erg vinden als hun kinderen zouden gaan roken.
74% van de rokers zou het erg vinden als hun kinderen zouden gaan roken.
Veel rokers zitten zelf verveeld met die hardnekkige verslaving. En zolang hun arts hen niet aanspreekt om te stoppen met roken, hebben ze een extra excuus("zo erg zal het dan wel niet zijn") om verder te doen.
Stoptober
75% van de respondenten vindt dat de overheid het stoppen met roken zou moeten ondersteunen via terugbetaling van doeltreffende geneesmiddelen en 81% wil dat via grote rookstopcampagnes.
Het Verenigd Koninkrijk kent sinds 2012 Stoptober, een maand lang waarin acties lopen om samen met bekende figuren van de sigaret af te geraken. Nederland keek, zag dat het goed was en startte met Stoptober in 2014. De Fransen maakten er hun eigen formule van: Le mois sans Tabac gestart in de maand november van 2016.
In ons land zijn een aantal organisaties aan het verkennen om ook zo'n Stoptober te lanceren. Door zo'n campagne zouden meer rokers zelf de stap zetten om hun dokter rookstopadvies te vragen.