Dat technologische ontwikkelingen een drijvende kracht zijn achter de geneeskunde van de toekomst, staat vast. Vanuit die gedachtegang houdt Artsenkrant elke maand de vinger aan de pols op het gebied van health tech start-ups. Ook een bezoek aan het nieuwe Health House in Leuven past in dat concept.
De ambitie daarvan is een overzicht te bieden van de medische spitstechnologie van de toekomst, en ze vooral visueel tastbaar maken. 3D-printing, genmodificatie, virtual reality... Klinkt allemaal zeer hip, maar wat moeten we er ons concreet bij voorstellen? Na een bezoek aan het Health House weet ik dat nog steeds niet echt. De toekomst van de gezondheidszorg 'beleven', waar het Health House voor zijn bezoekers naar streeft, blijkt toch niet zo'n makkelijke opgave te zijn. Uiteindelijk zijn filmpjes en touchscreens als didactisch middel ook maar wat ze zijn. De VR-brillen en de virtuele dissectietafel beantwoorden dan beter aan het opzet.
Die laatste heeft trouwens een prijskaartje van 100.000 dollar. Het hoeft niet gezegd dat elke ruimte - er zijn er een tiental - voortdurend 'up to date' houden naargelang de nieuwste technologische ontwikkelingen, en technologie ontwikkelt zich snel, geld zal kosten.
Worden niet telkens opnieuw middelen vrijgemaakt om het Health House up to date te houden, dan schiet het zijn doel voorbij
Veel geld. Worden die middelen niet telkens opnieuw vrijgemaakt, dan schiet het Health House zijn doel voorbij.
Dit gezegd zijnde, is technologie niet alles. Het huidige credo in de gezondheidszorg is dat technologie niet los kan bestaan van zorgverleners. Toch komen ze bijzonder weinig in beeld in het Health House.
Het belet niet dat het Health House een interessant, modern en veelzijdig initiatief is. Al blijft het wat gek dat het Health House na een rondleiding voor zorgprofessionals, meteen kan omgetoverd worden tot een ruimte over de stad Leuven of provincie Vlaams-Brabant voor een delegatie internationale investeerders.
De ambitie daarvan is een overzicht te bieden van de medische spitstechnologie van de toekomst, en ze vooral visueel tastbaar maken. 3D-printing, genmodificatie, virtual reality... Klinkt allemaal zeer hip, maar wat moeten we er ons concreet bij voorstellen? Na een bezoek aan het Health House weet ik dat nog steeds niet echt. De toekomst van de gezondheidszorg 'beleven', waar het Health House voor zijn bezoekers naar streeft, blijkt toch niet zo'n makkelijke opgave te zijn. Uiteindelijk zijn filmpjes en touchscreens als didactisch middel ook maar wat ze zijn. De VR-brillen en de virtuele dissectietafel beantwoorden dan beter aan het opzet.Die laatste heeft trouwens een prijskaartje van 100.000 dollar. Het hoeft niet gezegd dat elke ruimte - er zijn er een tiental - voortdurend 'up to date' houden naargelang de nieuwste technologische ontwikkelingen, en technologie ontwikkelt zich snel, geld zal kosten. Veel geld. Worden die middelen niet telkens opnieuw vrijgemaakt, dan schiet het Health House zijn doel voorbij.Dit gezegd zijnde, is technologie niet alles. Het huidige credo in de gezondheidszorg is dat technologie niet los kan bestaan van zorgverleners. Toch komen ze bijzonder weinig in beeld in het Health House.Het belet niet dat het Health House een interessant, modern en veelzijdig initiatief is. Al blijft het wat gek dat het Health House na een rondleiding voor zorgprofessionals, meteen kan omgetoverd worden tot een ruimte over de stad Leuven of provincie Vlaams-Brabant voor een delegatie internationale investeerders.