Orthopedisch chirurg Greta Dereymaeker werd door haar collega's/artsen verkozen tot Specialist van het Jaar 2018, een referendum georganiseerd door Artsenkrant en het Verbond der Belgische Specialisten (VBS). De prijs werd zaterdag 24 november in de Koninklijke Bibliotheek van België uitgereikt door federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block.
In 1977 behaalde Greta Dereymaeker als eerste vrouw aan de KU Leuven het diploma van orthopedisch chirurg. Internationaal is professor Dereymaeker een van de leidende specialisten in voet- en enkelproblemen. Zij was ook de eerste voorzitter van de Europese Vereniging voor Voet- en Enkelchirurgie (EFAS). Naast haar activiteiten in Leuven heeft Greta Dereymaeker op tientallen missies in Afrika en Azië om en bij de 1.500 jonge patiënten met klompvoeten geopereerd. Ze is vandaag één van de laatste chirurgen in België die deze procedures nog beheerst. Klompvoeten komen ook in Europa voor - circa 2 op 1000 - maar worden er nu zo snel mogelijk na de geboorte niet-operatief behandeld, terwijl dat in de derde wereld niet het geval is.
In 2003 kreeg Greta Dereymaeker een leerstoel aangeboden. De leerstoel baron Berghmans-Dereymaeker stimuleert fundamenteel onderzoek binnen het departement biomechanica van de KULeuven met als doel een beter inzicht in de voetfunctie te verkrijgen om meer verfijnde diagnoses te stellen en doelgerichter te behandelen. Greta Dereymaeker volgt oogchirurg Piet Noë op die in Rwanda een oogziekenhuis heeft opgericht.
De lezers van zusterblad Le Journal du Médecin kozen Gilbert Bejjani tot winnaar. Dokter Bejjani is anesthesist en medisch directeur van de Clinique de la Basilique.
De Prijs werd dit jaar voor de tweede keer ingericht. Niet minder dan 2.049 artsen/lezers van Artsenkrant en Le Journal du Médecin hebben aan de stemming deelgenomen. De twee winnaars van de verkiezing tot Specialist van het Jaar krijgen elk een geldsom van 7.500 euro.
In 1977 behaalde Greta Dereymaeker als eerste vrouw aan de KU Leuven het diploma van orthopedisch chirurg. Internationaal is professor Dereymaeker een van de leidende specialisten in voet- en enkelproblemen. Zij was ook de eerste voorzitter van de Europese Vereniging voor Voet- en Enkelchirurgie (EFAS). Naast haar activiteiten in Leuven heeft Greta Dereymaeker op tientallen missies in Afrika en Azië om en bij de 1.500 jonge patiënten met klompvoeten geopereerd. Ze is vandaag één van de laatste chirurgen in België die deze procedures nog beheerst. Klompvoeten komen ook in Europa voor - circa 2 op 1000 - maar worden er nu zo snel mogelijk na de geboorte niet-operatief behandeld, terwijl dat in de derde wereld niet het geval is. In 2003 kreeg Greta Dereymaeker een leerstoel aangeboden. De leerstoel baron Berghmans-Dereymaeker stimuleert fundamenteel onderzoek binnen het departement biomechanica van de KULeuven met als doel een beter inzicht in de voetfunctie te verkrijgen om meer verfijnde diagnoses te stellen en doelgerichter te behandelen. Greta Dereymaeker volgt oogchirurg Piet Noë op die in Rwanda een oogziekenhuis heeft opgericht.De lezers van zusterblad Le Journal du Médecin kozen Gilbert Bejjani tot winnaar. Dokter Bejjani is anesthesist en medisch directeur van de Clinique de la Basilique. De Prijs werd dit jaar voor de tweede keer ingericht. Niet minder dan 2.049 artsen/lezers van Artsenkrant en Le Journal du Médecin hebben aan de stemming deelgenomen. De twee winnaars van de verkiezing tot Specialist van het Jaar krijgen elk een geldsom van 7.500 euro.