Het is een fragment uit 'Raki & Rellen', het eerste verhaal op het nieuwe digitale platform 'Uitlander'. Uitlander bundelt buitenlandsnieuws(verhalen), gemaakt door (tijdelijk) geëmigreerde Belgen en Nederlanders op blogs of sociale media.

De jonge arts Lucie Blondé bijt de spits af. Bij Artsenkrant kennen we Lucie Blondé als een maatschappelijk erg geëngageerde arts: zo werkt ze deeltijds in een wijkgezondheidscentrum in Gent en deeltijds voor een vzw die medische dienstverlening biedt aan sekswerkers. Ze zit in het bestuur van de vzw Een Hart voor Vluchtelingen en is erg actief in de klimaatbeweging (lees het eerder verschenen artikel daarover in de Artsenkrant-reeks 'Duurzame artsen').

Tessa Kraan/BRF, Leonie Liotte/BRF
© Tessa Kraan/BRF, Leonie Liotte/BRF

Op Uitlander vertelt ze echter vooral over haar werk voor The Boat Refugee Foundation (BRF). Het is al de zesde keer sinds 2016 dat Lucie Blondé als vrijwillige arts de nachtdienst doet in het vluchtelingenkamp Moria, op Lesbos.

Nog uit de tekst: "In theorie is Moria een gestructureerd vluchtelingenkamp, met Europees geld en Europese hulpverleners. Maar, gezien de overrompeling, werkt het gewoon niet meer. Ik denk dat Europa het kamp een beetje gebruikt als afschrikbeleid. Europese landen hebben er weinig baat bij de situatie op te lossen, dat zou meer inspanningen betekenen. Op het eiland zelf is iedereen boos op Europa."

In haar verhaal heeft ze het, hoe kan het ook anders als initiatiefnemer bij docsforclimate, ook over het klimaat. Ze ziet niet alleen een link tussen klimaat en gezondheid, maar ook tussen klimaat en migratie. "De linken tussen klimaat en migratie zijn nog niet veel gedocumenteerd. Toch, het is duidelijk dat we alleen met minder conflicten de migratie onder controle krijgen. En dan moeten we iets doen aan de klimaatverandering. Bijvoorbeeld, in het Syrië van 2010, net voor de Arabische Lente, heerste er een verschrikkelijke droogte. Het is moeilijke te bewijzen, maar het hangt oorzakelijk wel samen met het latere conflict in mijn ogen. Mensen hadden geen oogst meer en verhuisden naar een streek waar concurrerende politieke stromingen dominant waren."

Het volledige verhaal van dokter Lucie Blondé kan u hier lezen.

Het is een fragment uit 'Raki & Rellen', het eerste verhaal op het nieuwe digitale platform 'Uitlander'. Uitlander bundelt buitenlandsnieuws(verhalen), gemaakt door (tijdelijk) geëmigreerde Belgen en Nederlanders op blogs of sociale media. De jonge arts Lucie Blondé bijt de spits af. Bij Artsenkrant kennen we Lucie Blondé als een maatschappelijk erg geëngageerde arts: zo werkt ze deeltijds in een wijkgezondheidscentrum in Gent en deeltijds voor een vzw die medische dienstverlening biedt aan sekswerkers. Ze zit in het bestuur van de vzw Een Hart voor Vluchtelingen en is erg actief in de klimaatbeweging (lees het eerder verschenen artikel daarover in de Artsenkrant-reeks 'Duurzame artsen').Op Uitlander vertelt ze echter vooral over haar werk voor The Boat Refugee Foundation (BRF). Het is al de zesde keer sinds 2016 dat Lucie Blondé als vrijwillige arts de nachtdienst doet in het vluchtelingenkamp Moria, op Lesbos.Nog uit de tekst: "In theorie is Moria een gestructureerd vluchtelingenkamp, met Europees geld en Europese hulpverleners. Maar, gezien de overrompeling, werkt het gewoon niet meer. Ik denk dat Europa het kamp een beetje gebruikt als afschrikbeleid. Europese landen hebben er weinig baat bij de situatie op te lossen, dat zou meer inspanningen betekenen. Op het eiland zelf is iedereen boos op Europa."In haar verhaal heeft ze het, hoe kan het ook anders als initiatiefnemer bij docsforclimate, ook over het klimaat. Ze ziet niet alleen een link tussen klimaat en gezondheid, maar ook tussen klimaat en migratie. "De linken tussen klimaat en migratie zijn nog niet veel gedocumenteerd. Toch, het is duidelijk dat we alleen met minder conflicten de migratie onder controle krijgen. En dan moeten we iets doen aan de klimaatverandering. Bijvoorbeeld, in het Syrië van 2010, net voor de Arabische Lente, heerste er een verschrikkelijke droogte. Het is moeilijke te bewijzen, maar het hangt oorzakelijk wel samen met het latere conflict in mijn ogen. Mensen hadden geen oogst meer en verhuisden naar een streek waar concurrerende politieke stromingen dominant waren."Het volledige verhaal van dokter Lucie Blondé kan u hier lezen.