In 2022 had 11% van de Belgische ziekenhuizen af te rekenen met een cyberincident. Deze aanvallen leiden soms tot uitstel van raadplegingen en geplande operaties en vereisen crisisbeheer.
Met de komst van de NIS-2 wet, die tot doel heeft de cyberveiligheid van exploitanten van essentiële diensten (waaronder ziekenhuizen) te versterken, moeten ziekenhuizen hun maatregelen op het gebied van cyberveiligheid en incidentenbeheer versterken. Zoniet kunnen ze vanaf januari 2026 boetes opgelegd krijgen. Amma Verzekeringen en Relyens lanceren hun product daarom op het juiste moment.
"Tot nu toe bood geen enkele verzekeringsmaatschappij een specifieke dekking tegen cyberrisico's voor de ziekenhuissector", legt Frédéric Melle, Chief Product Officer bij Amma Verzekeringen, uit. "Nochtans zijn cyberaanvallen een van de grootste risico's voor ziekenhuizen. In slechts enkele seconden kan het IT-systeem lamgelegd worden, en daarmee ook alle verbonden medische apparatuur. Het is een echte crisissituatie, die geld kost. Wij bieden een cyberverzekering, met onmiddellijke bijstand van een multidisciplinair team van IT-specialisten, experts op het gebied van risicobeheer en crisiscommunicatie."
Meer dan verzekering
Voor Frédéric Melle is voorkomen beter dan genezen. "Deze verzekering is meer dan een verzekering, het is een investering. Alle ziekenhuizen krijgen te maken met cyberincidenten. Wil je liever miljoenen verliezen, of investeren om de verliezen te beperken? Wij stellen ziekenhuizen in staat om risico's beter te beheren, om een betere cyberhygiëne te hebben, dankzij een preventieve aanpak en een aanbod op maat."
"We zijn ons ervan bewust dat niet alle ziekenhuizen dezelfde middelen hebben om risico's aan te pakken. Ons idee is om stroomopwaarts in te grijpen, nog voordat er een cyberincident plaatsvindt, zodat instellingen kunnen blijven werken."
Wat is gedekt?
Concreet bieden Amma Verzekeringen en Relyens drie soorten dekking:
- Bijstandskosten gegenereerd door de aanval (honoraria van experts en consultants, verdedigingskosten en formaliteiten);
- Immateriële en materiële schade (herstel van gegevens en software), met inbegrip van exploitatieverliezen veroorzaakt door uitstel of stopzetting van de ziekenhuisactiviteit;
- Burgerlijke aansprakelijkheid.
"Onze doelstelling is om ons te richten op drie prioriteitsgebieden: beheer van medische risico's, beheer van cyberrisico's en verzekeringen", zegt Dominique Godet, Managing Director van Relyens. "De preventie en beheersing van risico's rond gezondheidsdiensten is een belangrijk thema in Europa."