Minister van Hoger Onderwijs in de Franse gemeenschap Jean-Claude Marcourt (PS) draagt een enorme verantwoordelijkheid door veel meer jongeren de studies geneeskunde te laten aanvatten dan er uiteindelijk toegang tot het beroep zullen krijgen. Dat zegt minister van Sociale Zaken Maggie De Block.
Recent raakte bekend dat in Franstalig België 1.138 studenten aan de opleiding tot arts en tandarts mogen beginnen. Maar slechts de helft daarvan mag na jarenlange studies arts worden.
Niet eerlijk
"Dit is een hele verantwoordelijkheid die minister Marcourt op zich neemt", reageert minister De Block woensdag in De Ochtend op Radio 1. Ze gaat er van uit dat er wellicht studenten afhaken en nog andere naar het buitenland zullen vertrekken, maar dan nog zullen er te veel aan de studies beginnen ten opzichte van het aantal opleidingsattesten.
"Mensen laten starten en weten dat er bijna de helft te veel zijn, dat is niet eerlijk", vindt De Block. Ze wijst erop dat het om lange en moeilijke studies gaat. "Dat die mensen dan niet aan de bak zullen komen in ons land, is een enorme verantwoordelijkheid." Het was de bedoeling dat de Franse gemeenschap een "werkzame filter" moest hebben, maar blijkbaar werd de lat te laag gelegd, stelt ze.
Minister De Block krijgt bijval van Kamerleden Valerie Van Peel (N-VA) en Nathalie Muylle (CD&V). Van Peel wijst eveneens op de "verpletterende verantwoordelijkeid" van minister Marcourt, terwijl Muylle het "onverantwoord" vindt. "In Vlaanderen mogen alleen de best gerangschikte studenten starten. In Wallonië laat men na een flauw ingangsexamen de helft van de kandidaten door. Dit is spelen met de toekomst van jonge mensen."
Verbijsterd
Minister Marcourt zelf reageert verbijsterd "op de slechte wil die minister De Block opnieuw aan de dag legt in dit dossier". "Ik herinner eraan dat het federale niveau eiste dat de proef die we hadden ingevoerd (na het eerste jaar geneeskunde) zou worden omgevormd tot een ingangsexamen", aldus Marcourt. "Dit alles is een gevolg van het feit dat het federale niveau de eigen federale regels niet heeft gerespecteerd." Hij is ervan overtuigd dat enkel de proef die in de Franse gemeenschap bestond, toelaat een vast aantal studenten geneeskunde te bepalen.
Het echte probleem waar minister De Block werk van moet maken, is voor Marcourt het tekort aan artsen in Wallonië en Brussel. "Ze houdt echt geen rekening met de noden op het terrein. Ik nodig haar echt uit zich door het Franse voorbeeld te laten inspireren", aldus Marcourt, die verwijst naar de beslissing van onze zuiderburen om een eind te maken aan de contingentering van het aantal artsen.
(Bron: Belga)
Recent raakte bekend dat in Franstalig België 1.138 studenten aan de opleiding tot arts en tandarts mogen beginnen. Maar slechts de helft daarvan mag na jarenlange studies arts worden. Niet eerlijk"Dit is een hele verantwoordelijkheid die minister Marcourt op zich neemt", reageert minister De Block woensdag in De Ochtend op Radio 1. Ze gaat er van uit dat er wellicht studenten afhaken en nog andere naar het buitenland zullen vertrekken, maar dan nog zullen er te veel aan de studies beginnen ten opzichte van het aantal opleidingsattesten."Mensen laten starten en weten dat er bijna de helft te veel zijn, dat is niet eerlijk", vindt De Block. Ze wijst erop dat het om lange en moeilijke studies gaat. "Dat die mensen dan niet aan de bak zullen komen in ons land, is een enorme verantwoordelijkheid." Het was de bedoeling dat de Franse gemeenschap een "werkzame filter" moest hebben, maar blijkbaar werd de lat te laag gelegd, stelt ze. Minister De Block krijgt bijval van Kamerleden Valerie Van Peel (N-VA) en Nathalie Muylle (CD&V). Van Peel wijst eveneens op de "verpletterende verantwoordelijkeid" van minister Marcourt, terwijl Muylle het "onverantwoord" vindt. "In Vlaanderen mogen alleen de best gerangschikte studenten starten. In Wallonië laat men na een flauw ingangsexamen de helft van de kandidaten door. Dit is spelen met de toekomst van jonge mensen."VerbijsterdMinister Marcourt zelf reageert verbijsterd "op de slechte wil die minister De Block opnieuw aan de dag legt in dit dossier". "Ik herinner eraan dat het federale niveau eiste dat de proef die we hadden ingevoerd (na het eerste jaar geneeskunde) zou worden omgevormd tot een ingangsexamen", aldus Marcourt. "Dit alles is een gevolg van het feit dat het federale niveau de eigen federale regels niet heeft gerespecteerd." Hij is ervan overtuigd dat enkel de proef die in de Franse gemeenschap bestond, toelaat een vast aantal studenten geneeskunde te bepalen.Het echte probleem waar minister De Block werk van moet maken, is voor Marcourt het tekort aan artsen in Wallonië en Brussel. "Ze houdt echt geen rekening met de noden op het terrein. Ik nodig haar echt uit zich door het Franse voorbeeld te laten inspireren", aldus Marcourt, die verwijst naar de beslissing van onze zuiderburen om een eind te maken aan de contingentering van het aantal artsen.(Bron: Belga)