De ziekenhuizen van het Brusselse Iris-netwerk zijn zondagavond een 24-uursstaking ingegaan. De syndicaten eisen een herziening van de barema's. Ze klagen het gebrek aan omkadering aan, en de schrapping van de eindejaarspremie. Ze dringen ook aan op meer mogelijkheden voor arbeidstijdverkorting.
Het personeel in de ziekenhuizen legde op zondagavond 20u voor 24 uur het werk neer. De staking werd goed opgevolgd, zo bleek maandag. De ziekenhuizen functioneerden op zondagsdienst, met een beperkt aantal consultaties en een minimale dienstverlening voor de opgenomen patiënten, met behoud uiteraard van de spoeddienst.
Zowat alle ziekenhuizen uit het Iris-netwerk waren betrokken: Brugmann, Sint-Pieters, het Institut Bordet, het kinderziekenhuis Koningin Fabiola en de ziekenhuizen Iris-Zuid (Baron Lambert, Etterbeek-Elsene, Bracops en Molière-Longchamp). In die instellingen legde aan aanzienlijk deel van het administratief, verzorgend en technisch personeel het werk neer om te gaan betogen voor de zetel van de Iris-koepel in Sint-Gillis.
Daar was op dat moment een overlegvergadering aan de gang van het 'Comité C Iris' tussen de syndicale vertegenwoordigers en de raad van bestuur, met onder meer Iris-voorzitter Renaud Witmeur, voormalig kabinetschef van Rudy Demotte.
Herziening barema's
De werkomstandigheden en de verloning zijn de voornaamste bekommernissen. Zo betreurt het personeel dat de eindejaarspremie al meerdere jaren afgeschaft is, en vervangen door maaltijdcheques. Andere eisen die op tafel liggen: arbeidsduurverkorting, een tweede pensioenpijler voor de contractuelen en volledige terugbetaling van transportkosten. Het grote breekpunt zijn volgens de syndicaten de barema's - die zijn aan herziening toe. Een probleem dat in de hele openbare sector in Brussel overigens de kop opsteekt.
De syndicaten klagen een vicieuze cirkel aan: de onderfinanciering van de ziekenhuizen leidt tot kwalitatief lagere werkomstandigheden en uiteindelijk tot burn-out, aangezien zieke personeelsleden niet vervangen worden. Ook valt op dat jonge verpleegkundigen de ziekenhuissector steeds vaker de rug toekeren.
Het personeel in de ziekenhuizen legde op zondagavond 20u voor 24 uur het werk neer. De staking werd goed opgevolgd, zo bleek maandag. De ziekenhuizen functioneerden op zondagsdienst, met een beperkt aantal consultaties en een minimale dienstverlening voor de opgenomen patiënten, met behoud uiteraard van de spoeddienst.Zowat alle ziekenhuizen uit het Iris-netwerk waren betrokken: Brugmann, Sint-Pieters, het Institut Bordet, het kinderziekenhuis Koningin Fabiola en de ziekenhuizen Iris-Zuid (Baron Lambert, Etterbeek-Elsene, Bracops en Molière-Longchamp). In die instellingen legde aan aanzienlijk deel van het administratief, verzorgend en technisch personeel het werk neer om te gaan betogen voor de zetel van de Iris-koepel in Sint-Gillis.Daar was op dat moment een overlegvergadering aan de gang van het 'Comité C Iris' tussen de syndicale vertegenwoordigers en de raad van bestuur, met onder meer Iris-voorzitter Renaud Witmeur, voormalig kabinetschef van Rudy Demotte. Herziening barema'sDe werkomstandigheden en de verloning zijn de voornaamste bekommernissen. Zo betreurt het personeel dat de eindejaarspremie al meerdere jaren afgeschaft is, en vervangen door maaltijdcheques. Andere eisen die op tafel liggen: arbeidsduurverkorting, een tweede pensioenpijler voor de contractuelen en volledige terugbetaling van transportkosten. Het grote breekpunt zijn volgens de syndicaten de barema's - die zijn aan herziening toe. Een probleem dat in de hele openbare sector in Brussel overigens de kop opsteekt.De syndicaten klagen een vicieuze cirkel aan: de onderfinanciering van de ziekenhuizen leidt tot kwalitatief lagere werkomstandigheden en uiteindelijk tot burn-out, aangezien zieke personeelsleden niet vervangen worden. Ook valt op dat jonge verpleegkundigen de ziekenhuissector steeds vaker de rug toekeren.