Op 20 november werd de arts gearresteerd. De beschuldiging luidde dat hij euthanasie op een 91-jarige palliatieve man niet correct zou hebben uitgevoerd. De gerechtelijke kwalificatie is vergiftiging.

De arts werd snel weer vrijgelaten en zijn schorsing opgeheven door de directie. Dat laatste gebeurde onder zware druk van de Medische Raad en de verontwaardigde ziekenhuisartsen. Vanaf vandaag maandag 29 november is hij weer aan het werk. De vertrouwensbreuk tussen artsen en directie blijft echter.

'Pal achter Jan'

De artsen van het Gentse ziekenhuis verenigden zich in de actiegroep 'Pal achter Jan'. Het bleek, zo stellen ze in een persbericht, "dat de directie rechtstreeks klacht had ingediend bij het parket". Daarna werd de arts aangehouden en geschorst.

"Tot verbijstering van zijn collega's werd hij niet eens gecontacteerd om zijn versie van de feiten te geven," aldus de ziekenhuisartsen. Ook de Medische Raad werd niet gehoord en er was geen verzwaard advies. Dat is nochtans een wettelijke vereiste.

"Hoe kan een directie zelfstandig en zonder overleg voldoende oordelen over het medische aspect van een dergelijke klacht," vragen de artsen zich af. De directie werd ingelicht door "een," voegen de artsen eraan toe, "in ons ziekenhuis werkzaam individu omtrent een vermoede onregelmatigheid rond het levenseinde." Volgens de artsen werd er misbruik gemaakt van een meldingssysteem voor kwaliteitscontrole.

Precedent

"Dit precedent houdt in dat elke arts op elk moment geschorst of ontslagen kan worden op basis van een eenzijdige klacht", zo luidt het.

De artsen van AZ Jan Palfijn voelen zich naar eigen zeggen vogelvrij verklaard. "Elke melding kan door de directie worden misbruikt om een juridische procedure aan te spannen. Die juridische procedure wordt dan weer aangewend om een ontslag of schorsing te verkrijgen. Die schorsing moet een arts dan uitzitten lang voor er een uiteindelijke uitspraak komt over schuld of onschuld!", aldus de artsen.

Actie

Als protest tegen de gang van zaken kwam een delegatie van artsen vandaag, 29 november samen in de inkomhall van het ziekenhuis. Symbolisch, om vijf voor twaalf. En met een schietschijf op hun rug aangezien ze zich vogelvrij verklaard voelen. De continuïteit van de zorg wordt uiteraard gewaarborgd.

"Hiermee," aldus de mededeling van de actiegroep 'Pal achter Jan'," willen we een sterk signaal geven aan de raad van bestuur. We hopen dat ze hieraan een gepast gevolg geven. Wordt het vertrouwen niet hersteld, dan zijn wij vastberaden nieuwe acties te ondernemen. Het is vijf voor twaalf."

Op 20 november werd de arts gearresteerd. De beschuldiging luidde dat hij euthanasie op een 91-jarige palliatieve man niet correct zou hebben uitgevoerd. De gerechtelijke kwalificatie is vergiftiging. De arts werd snel weer vrijgelaten en zijn schorsing opgeheven door de directie. Dat laatste gebeurde onder zware druk van de Medische Raad en de verontwaardigde ziekenhuisartsen. Vanaf vandaag maandag 29 november is hij weer aan het werk. De vertrouwensbreuk tussen artsen en directie blijft echter.De artsen van het Gentse ziekenhuis verenigden zich in de actiegroep 'Pal achter Jan'. Het bleek, zo stellen ze in een persbericht, "dat de directie rechtstreeks klacht had ingediend bij het parket". Daarna werd de arts aangehouden en geschorst. "Tot verbijstering van zijn collega's werd hij niet eens gecontacteerd om zijn versie van de feiten te geven," aldus de ziekenhuisartsen. Ook de Medische Raad werd niet gehoord en er was geen verzwaard advies. Dat is nochtans een wettelijke vereiste."Hoe kan een directie zelfstandig en zonder overleg voldoende oordelen over het medische aspect van een dergelijke klacht," vragen de artsen zich af. De directie werd ingelicht door "een," voegen de artsen eraan toe, "in ons ziekenhuis werkzaam individu omtrent een vermoede onregelmatigheid rond het levenseinde." Volgens de artsen werd er misbruik gemaakt van een meldingssysteem voor kwaliteitscontrole. "Dit precedent houdt in dat elke arts op elk moment geschorst of ontslagen kan worden op basis van een eenzijdige klacht", zo luidt het. De artsen van AZ Jan Palfijn voelen zich naar eigen zeggen vogelvrij verklaard. "Elke melding kan door de directie worden misbruikt om een juridische procedure aan te spannen. Die juridische procedure wordt dan weer aangewend om een ontslag of schorsing te verkrijgen. Die schorsing moet een arts dan uitzitten lang voor er een uiteindelijke uitspraak komt over schuld of onschuld!", aldus de artsen.Als protest tegen de gang van zaken kwam een delegatie van artsen vandaag, 29 november samen in de inkomhall van het ziekenhuis. Symbolisch, om vijf voor twaalf. En met een schietschijf op hun rug aangezien ze zich vogelvrij verklaard voelen. De continuïteit van de zorg wordt uiteraard gewaarborgd. "Hiermee," aldus de mededeling van de actiegroep 'Pal achter Jan'," willen we een sterk signaal geven aan de raad van bestuur. We hopen dat ze hieraan een gepast gevolg geven. Wordt het vertrouwen niet hersteld, dan zijn wij vastberaden nieuwe acties te ondernemen. Het is vijf voor twaalf."