Vorig jaar heeft een recordaantal van meer dan 600 mensen zich aangemeld bij het Centrum voor Seksuologie & Gender van het UZ Gent. Dat zei professor Guy T'Sjoen, diensthoofd van het Centrum voor Seksuologie & Gender, maandag in De Ochtend op Radio 1.
Bij die aanmelding is het ook gebleven. Een eerste gesprek voor een behandeling of operatie is pas mogelijk na een wachttijd van gemiddeld 16 maanden.
In De Ochtend zegt prof. T'Sjoen daarover: "Dat is dramatisch voor volwassenen die dit al lang overwegen, maar ook voor jongeren die ermee worstelen. We laten de mensen natuurlijk niet aan hun lot over. Via de lokale hulpverlening bijvoorbeeld, voor ze bij ons instromen."
Het centrum voor Seksuologie & Gender van UZ Gent is tot op heden de enige plek in Vlaanderen waar alle specialisten rond transgenderzorg geconcentreerd zijn, en de zorg gecoördineerd wordt voor transgenderpersonen die een operatie of een behandeling overwegen. Maar omdat er zo veel aanmeldingen zijn, is er dus een lange wachtlijst.
Een verklaring voor het stijgend aantal aanmeldingen, ziet T'Sjoen in de aanpassing van de genderwet in 2018, waardoor je geen operatie meer moet ondergaan of consults moet voorleggen om op je identiteitskaart van geslacht te kunnen veranderen. Mogelijk speelt ook de media-aandacht voor bekende personen zoals Sam Bettens en Bo Van Spilbeeck een rol, zegt hij.
Het UZ Gent biedt al sinds de jaren '80 een zorgaanbod aan voor transgenders. Op de vraag of er initiatieven moeten bijkomen in andere centra, antwoordt T'Sjoen overtuigd van wel. "Zo'n lange wachtlijst als bij ons is echt niet langer houdbaar." Hij verwijst onder meer naar het "zich ontwikkelend" initiatief in ZOL in Genk.
Nog volgens de endocrinoloog moeten er ook dringend centra bijkomen in Brussel en Wallonië waar het zorgaanbod eerder beperkt is. "Een tiental procent van de mensen die we in Gent zien, komen uit die regio's voor een behandeling", klinkt het. "We weten eigenlijk niet goed waar Franstalige transgenderpersonen naartoe gaan voor zorg."
Bij die aanmelding is het ook gebleven. Een eerste gesprek voor een behandeling of operatie is pas mogelijk na een wachttijd van gemiddeld 16 maanden.In De Ochtend zegt prof. T'Sjoen daarover: "Dat is dramatisch voor volwassenen die dit al lang overwegen, maar ook voor jongeren die ermee worstelen. We laten de mensen natuurlijk niet aan hun lot over. Via de lokale hulpverlening bijvoorbeeld, voor ze bij ons instromen."Het centrum voor Seksuologie & Gender van UZ Gent is tot op heden de enige plek in Vlaanderen waar alle specialisten rond transgenderzorg geconcentreerd zijn, en de zorg gecoördineerd wordt voor transgenderpersonen die een operatie of een behandeling overwegen. Maar omdat er zo veel aanmeldingen zijn, is er dus een lange wachtlijst. Een verklaring voor het stijgend aantal aanmeldingen, ziet T'Sjoen in de aanpassing van de genderwet in 2018, waardoor je geen operatie meer moet ondergaan of consults moet voorleggen om op je identiteitskaart van geslacht te kunnen veranderen. Mogelijk speelt ook de media-aandacht voor bekende personen zoals Sam Bettens en Bo Van Spilbeeck een rol, zegt hij.Het UZ Gent biedt al sinds de jaren '80 een zorgaanbod aan voor transgenders. Op de vraag of er initiatieven moeten bijkomen in andere centra, antwoordt T'Sjoen overtuigd van wel. "Zo'n lange wachtlijst als bij ons is echt niet langer houdbaar." Hij verwijst onder meer naar het "zich ontwikkelend" initiatief in ZOL in Genk. Nog volgens de endocrinoloog moeten er ook dringend centra bijkomen in Brussel en Wallonië waar het zorgaanbod eerder beperkt is. "Een tiental procent van de mensen die we in Gent zien, komen uit die regio's voor een behandeling", klinkt het. "We weten eigenlijk niet goed waar Franstalige transgenderpersonen naartoe gaan voor zorg."