In de 'corona-update' van UZ Brussel, waarschuwt prof. Erik Debing, diensthoofd Vaatheelkunde van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten, huisartsen en cardiovasculaire patiënten op om alert te zijn voor alarmsignalen zoals pijn achter het borstbeen, tintelingen in de ledematen, plots niet kunnen spreken, ...

De artsen van het Centrum hebben de afgelopen week een aantal patiënten gezien die door het uitstellen van noodzakelijke zorg in "een catastrofale situatie" zijn beland. "Schrijnende verhalen", getuigt prof. Debing, "want die laatste patiënt (die overleden is aan een aneurysma, zie de inleiding bij dit stuk, nvdr) had door eerder naar het ziekenhuis te komen, bij de eerste klachten - steken in de rug drie dagen voordien - , na een ingreep in principe een dag later het ziekenhuis kunnen buitenwandelen."

Als patiënten uit vrees voor corona hun noodzakelijke zorg te lang uitstellen, zou het aantal non-COVID-19-overlijdens in deze coronatijden wel eens het aantal sterfgevallen door COVID-19 kunnen overtreffen, klinkt het in de nieuwsupdate van het ziekenhuis.

In videoboodschappen laat UZ Brussel nog andere artsen aan het woord die wijzen op de mogelijke gevolgen van zorg uitstellen. Prof. Yves Hubloue doet dat voor de dringende zorg, dr. Karlien François voor de zorg voor volwassenen en prof. Inge Gies voor de zorg voor kinderen.

In de 'corona-update' van UZ Brussel, waarschuwt prof. Erik Debing, diensthoofd Vaatheelkunde van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten, huisartsen en cardiovasculaire patiënten op om alert te zijn voor alarmsignalen zoals pijn achter het borstbeen, tintelingen in de ledematen, plots niet kunnen spreken, ... De artsen van het Centrum hebben de afgelopen week een aantal patiënten gezien die door het uitstellen van noodzakelijke zorg in "een catastrofale situatie" zijn beland. "Schrijnende verhalen", getuigt prof. Debing, "want die laatste patiënt (die overleden is aan een aneurysma, zie de inleiding bij dit stuk, nvdr) had door eerder naar het ziekenhuis te komen, bij de eerste klachten - steken in de rug drie dagen voordien - , na een ingreep in principe een dag later het ziekenhuis kunnen buitenwandelen."Als patiënten uit vrees voor corona hun noodzakelijke zorg te lang uitstellen, zou het aantal non-COVID-19-overlijdens in deze coronatijden wel eens het aantal sterfgevallen door COVID-19 kunnen overtreffen, klinkt het in de nieuwsupdate van het ziekenhuis.In videoboodschappen laat UZ Brussel nog andere artsen aan het woord die wijzen op de mogelijke gevolgen van zorg uitstellen. Prof. Yves Hubloue doet dat voor de dringende zorg, dr. Karlien François voor de zorg voor volwassenen en prof. Inge Gies voor de zorg voor kinderen.