Om een beeld te krijgen van de werklast van huisartsen, startte de Vlaamse overheid in september vorig jaar een bevraging onder huisartsen. Een half jaar later heeft minder dan de helft van de huisartsen de bevraging ingevuld (44,5%). Dat blijkt uit het antwoord van minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit) op een vraag van Vlaams parlementslid en huisarts Koen Dillen (N-VA). Dillen roept zijn collega's op om toch nog deel te nemen aan de bevraging.
Niet langer de farmasector, wel de luchtvaart is de aantrekkelijkste sector om in te werken in België. Dat blijkt uit de Randstad Employer Brand Research, het jaarlijkse onderzoek van hr-dienstverlener Randstad. Het is maar voor de tweede keer in 25 jaar onderzoek dat een andere sector dan farma bovenaan de lijst prijkt.
Door de stijgende werkdruk en het grote aantal flexcontracten durven steeds meer werknemers mensen zich niet meer ziek te melden uit vrees voor het verlies van hun job. Dat schrijft Apache.
Door de aanpassing van het indexeringsmechanisme zou zorgpersoneel twee maanden langer moeten wachten op de indexatie van lonen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke ontkent.
Het aantal meldingen van bijwerkingen na vaccinatie bij kinderen en jongeren blijft laag. De voordelen blijven opwegen tegen de risico's, zegt het FAGG.
Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ) pleit eens te meer voor responsabilisering in de gezondheidszorg. Op basis van gegevens van de Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen berekent het dat een inwoner uit Wallonië gemiddeld 105 euro meer aan ziektekosten kost dan een Vlaming.
Dinsdagavond vond een grootschalige veiligheidsoefening plaats op de campus van het Gentse ziekenhuis AZ Sint-Lucas. De oefening simuleerde een gewapende aanval op het ziekenhuis.
Volgens de eerste nationale gezondheidsenquête sinds de covid-19-pandemie is de gezondheidssituatie in België gemiddeld stabiel gebleven tussen 2018 en 2023-2024. Het aantal chronische aandoeningen neemt echter fors toe.
Eind 2024 waren 78.196 artsen gemachtigd om hun beroep in België uit te oefenen. Dat blijkt uit de jaarstatistieken over beoefenaars van gezondheidszorgberoepen van de FOD Volksgezondheid.
Is ons land vandaag beter voorbereid op een pandemie? En hoe gaat de overheid ervoor zorgen dat de bevolking voldoende vertrouwen heeft in de manier waarop de pandemie wordt aangepakt? Het zijn enkele van de vragen die Jeremie Vaneeckhout (Groen) Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) voorlegde in het Vlaams parlement.
"Als je onzeker bent over je factuur, raden we je aan die voor te leggen aan je ziekenfonds, dat kan optreden wanneer zaken niet correct worden aangerekend." Zo reageert het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) op het onderzoek van Solidaris.
De federale ministerraad keurde op 11 april 2025 een ontwerp-KB goed dat de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers grondig hervormt. Het ontwerp brengt een reeks belangrijke wijzigingen aan in de codex over het welzijn op het werk.
Tijdens het debat over zijn beleidsverklaring in de Kamercommissie voor Grondwet en Institutionele Vernieuwing kreeg eerste minister Bart De Wever de vraag welke garanties er zijn dat een asymmetrisch zorgbeleid de situatie voor patiënten zal verbeteren.
Een op de drie ziekenhuizen publiceert geen prijslijsten voor ziekenhuisopnames. Van de ziekenhuizen die dat wel doen, rekent 28 procent onterechte kosten aan. Dat bericht Het Nieuwsblad op basis van onderzoek van Solidaris.
Een op de vijf patiënten in Vlaanderen krijgt onvoldoende informatie om weloverwogen keuzes te maken over hun zorg, blijkt uit een bevraging van het Vlaams Patiëntenplatform.
Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.