UZ Leuven past nieuwe bestralingstechniek als eerste ziekenhuis toe bij borstkankerpatiëntIn UZ Leuven heeft een borstkankerpatiënt vorige week voor het eerst een bestraling met de nieuwe RAD-techniek gekregen, zo is woensdag bekendgemaakt.
In het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) is vorige vrijdag een hersentumor verwijderd zonder dat de patiënt daarbij wakker was. Het was de eerste keer in ons land dat deze procedure werd uitgevoerd, zonder dat de chirurgen feedback kregen van de patiënt. "Die is in de meeste gevallen nodig om een onderscheid te maken tussen de hersentumor en de hersenen", zo legt Frank Weyns, diensthoofd neurochirurgie ZOL uit. Maar bij deze patiënt was dat niet mogelijk.
Een spontane temperatuurstijging in kankercellen zorgt voor een verminderde werking van chemotherapie. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de KU Leuven, die gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. De bevindingen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.
Wetenschappers van de VUB en de UGent hebben ontdekt hoe bepaalde E. coli-bacteriën darmkanker veroorzaken. Dat meldt het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).
Mensen met kanker verkiezen de best mogelijke zorg, zelfs als dat betekent dat ze zich verder moeten verplaatsen. Dat blijkt uit een enquête van Kom op tegen Kanker. Ook bij herhaalde behandelingen blijft de bereidheid om te reizen erg groot.
Tal van kankerpatiënten uit België en andere Europese landen hebben de voorbije jaren elk tienduizenden euro's betaald voor een immuuntherapie van het buitenlandse privébedrijf Immucura. Maandenlang onderzoek van De Tijd, de Duitse tv-zender ZDF, de Oostenrijkse krant Der Standard en de Spaanse krant El País doet nu ernstige vragen rijzen over die populaire behandeling, schrijft De Tijd dinsdag.
Perceived injustice (PI) of het gevoel van onrecht blijkt in de algemene chronische pijnpopulaties een belangrijke rol te spelen in de pijnervaring. De onderzoeksgroep Pain in motion (VUB) toonde dat eerder al aan bij borstkankeroverlevers (BCS) met chronische pijn en PI. Prof. Jo Nijs (UZ Brussel; Pain in motion, VUB) en doctoraatsonderzoeker Eva Roose (VUB - UHasselt) onderzoeken nu het effect van specifieke neurowetenschappelijke pijneducatie in combinatie met motiverende gespreksvoering op de mate van pijn, levenskwaliteit en het gebruik van opioïden in deze populatiegroep.
De BOhN Partner Content biedt bedrijven, organisaties en overheden de toegang tot het netwerk van BOhN. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.