Voor het eerst organiseren Artsenkrant en Le Journal du Médecin dit jaar in samenwerking met het Verbond der Belgische beroepsverenigingen van artsen-specialisten (VBS) de prijs 'Specialist van het jaar'. We zoeken een arts die op wetenschappelijk, praktisch of maatschappelijk vlak een meerwaarde biedt. Daarvoor werden objectieve criteria uitgewerkt. Elke arts-specialist komt in aanmerking, ongeacht de setting waarin hij/zij werkt.
In het kader van de Boekenbeurs kon u de afgelopen weken in Artsenkrant al heel wat boekbesprekingen lezen. De Artsenkrant-redacteurs maakten ook zelf hun favoriete boekenlijstje op. Nu is het de beurt aan de vijf genomineerden voor de award 'Specialist van het Jaar'.
De aanduiding van prof. Brigitte Velkeniers (UZ Brussel) voor de nominatie Specialist van het Jaar kan gezien haar staat van dienst niet als een verrassing bestempeld worden. Toch maakt het haar blij zich als interniste te kunnen meten met collega's van andere disciplines. "Mijn specialisme is niet sexy; internisten worden doorgaans niet als Topdokter opgevoerd", klinkt het kritisch.
Stan (Constantinus) Politis wist al op zijn 13de dat hij arts zou worden. In de mond-, kaak- en aangezichtschirurgie vond hij de ideale combinatie: direct contact met de patiënt, en de mogelijkheid om met nieuwe technologieën de klinische praktijk te verbeteren.
Dokter Piet Noë ontvangt ons op een zaterdag in zijn ouderlijke huis in Oudenaarde. Tijdens de week woont en werkt de oogarts namelijk in Rotterdam. Maar niet voor lang meer. Begin december verhuist hij naar Rwanda, definitief deze keer. Samen met een lokale collega bouwt hij er momenteel een nieuwe oogkliniek, die begin 2018 operationeel moet zijn. Piet Noë is de jongste van de vijf genomineerden voor de award 'De Specialist van het jaar'.
Jan Lerut is een wereldautoriteit op het vlak van lever- en transplantatiechirurgie. Sinds vorig jaar is de bekende professor met emeritaat maar hij is naar eigen zeggen actiever dan ooit tevoren. Zijn onstilbare honger naar kennis en toewijding voor het beroep maken van hem een arts die altijd ten dienste stond van zijn patiënten.
Nederlands noch Frans sprak plastisch chirurg Moustapha Hamdi toen hij in 1991 in België aankwam. Zijn Syrisch diploma werd niet erkend. Op korte tijd leerde hij beide talen, groeide uit tot een wereldautoriteit in zijn vakgebied en bouwde een centrum voor plastische, reconstructieve en esthetische chirurgie uit in het UZ Brussel.