In Nederland heeft de bekende neurobioloog Dick Swaab een oproep gedaan aan spermadonoren om hun anonimiteit te heroverwegen. "Ik begrijp hun wens en ik heb sympathie voor hun zoektocht", schrijft hij over donorkinderen die op zoek zijn naar hun biologische vader.
Zijn oproep is te lezen op de website van donorkind Ester de Lau. In november van vorig jaar sprak de Nederlandse af met de hersenonderzoeker, samen met drie andere donorkinderen uit de praktijk van professor Swaabs vader.
"Mijn vader, Dr. Leo Swaab heeft vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw veel echtparen geholpen met het vervullen van hun kinderwens door het toepassen van kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID).
In die tijd was deze behandeling zeer controversieel, en het vervullen van de kinderwens kon alleen maar plaatsvinden nadat de ouders, de donoren en mijn vader geheimhouding hadden afgesproken", schrijft Dick Swaab.
Ondertussen ontmoette de professor een aantal donorkinderen, op hun verzoek. Swaab: "Deze kinderen zijn nu volwassen en een aantal heeft mij de uiteenlopende redenen van hun zoektocht naar hun biologische vader toegelicht. Ik begrijp hun wens en ik heb sympathie voor hun zoektocht."
De Nederlander roept "donoren van toen" op om de geheimhouding te heroverwegen "in het belang van de KID kinderen".
Taboe
In november van vorig jaar publiceerde Artsenkrant het verhaal van de Belgische Stephanie Raeymaekers. Stephanie is donorkind, voorzitter van de vzw Donorkinderen en op zoek naar haar biologische vader. Die laatste is volgens haar in de medische sector te vinden.
Stephanies oproep leverde vooralsnog geen reacties op, zo vertelt ze ons. Op onze vraag of spermadonoren van toen bereid zijn om hun verhaal te doen aan Artsenkrant, kwam eveneens geen reactie. Volgens Stephanie een teken dat het taboe (nog) groot is.
De week dat het artikel in Artsenkrant verscheen, nam het verkeer vanuit België naar de website donorkinderen.be wel opvallend toe, zo weet Stephanie ons nog te zeggen.
Wenst u uw verhaal (anoniem) te delen? Reageren kan alsnog via emily.nazionale@roularta.be
Contacteer Stephanie Raeymaekers: www.donorkinderen.com.
Zijn oproep is te lezen op de website van donorkind Ester de Lau. In november van vorig jaar sprak de Nederlandse af met de hersenonderzoeker, samen met drie andere donorkinderen uit de praktijk van professor Swaabs vader."Mijn vader, Dr. Leo Swaab heeft vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw veel echtparen geholpen met het vervullen van hun kinderwens door het toepassen van kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID).In die tijd was deze behandeling zeer controversieel, en het vervullen van de kinderwens kon alleen maar plaatsvinden nadat de ouders, de donoren en mijn vader geheimhouding hadden afgesproken", schrijft Dick Swaab.Ondertussen ontmoette de professor een aantal donorkinderen, op hun verzoek. Swaab: "Deze kinderen zijn nu volwassen en een aantal heeft mij de uiteenlopende redenen van hun zoektocht naar hun biologische vader toegelicht. Ik begrijp hun wens en ik heb sympathie voor hun zoektocht."De Nederlander roept "donoren van toen" op om de geheimhouding te heroverwegen "in het belang van de KID kinderen".TaboeIn november van vorig jaar publiceerde Artsenkrant het verhaal van de Belgische Stephanie Raeymaekers. Stephanie is donorkind, voorzitter van de vzw Donorkinderen en op zoek naar haar biologische vader. Die laatste is volgens haar in de medische sector te vinden.Stephanies oproep leverde vooralsnog geen reacties op, zo vertelt ze ons. Op onze vraag of spermadonoren van toen bereid zijn om hun verhaal te doen aan Artsenkrant, kwam eveneens geen reactie. Volgens Stephanie een teken dat het taboe (nog) groot is. De week dat het artikel in Artsenkrant verscheen, nam het verkeer vanuit België naar de website donorkinderen.be wel opvallend toe, zo weet Stephanie ons nog te zeggen.Wenst u uw verhaal (anoniem) te delen? Reageren kan alsnog via emily.nazionale@roularta.beContacteer Stephanie Raeymaekers: www.donorkinderen.com.